Укључивање миграната у систем образовања

У склопу припрема за почетак школске године, у којој би по први пут у димитровградске образовне институције требало да крену и деца мигранти, смештена у Транзитно-прихватном центру у Димитровграду, у Гимназији „Свети Кирило и Методије“ организован је састанак са децом мигрантима.

У димитровградском прихватном центру, тренутно борави 16 младих основношколског узраста и 9 средњошколског узраста од укупно 31 детета које је у центру. У наредном периоду очекује се долазак још двоје деце средњошколског узраста, тако да ће број потенцијалних ученика у димитровградској Гимназији бити 11.

Снежана Симеонов, директорка Гимназије, представила је школу и њене могућности будућим ученицима, а колектив школе и ученици су припремили и кратки програм добродошлице. На крају састанка деци мигрантима додељени су и поклони – школски материјал и брошура о Гимназији.

Прошле године око 90 малишана из прихватних центара завршило је школску годину у Србији, а за ову годину Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је Стручно упутство за укључивање ученика избеглица и тражилаца азила у систем образовања и васпитања.

Снежана Симеонов је истакла да се Гимназија интензивно припрема за пријем ученика и да се Стручно упутство Министарства о начину уписа ученика и њиховом школовању примењује, како би све протекло у најбољем реду.

Дамир Гаков, представник Комесаријата за избеглице, истакао је да су сва деца мигранти начелно изразила жељу да наставе школовање у Димитровграду, а да ли ће се то десити и у пракси, остаје да се види.

Према подацима којима располаже Комесаријат за избеглице Републике Србије око 700 деце избеглица ове године треба да буде укључено у основношколско образовање. Деца се налазе у прихватним центрима у 20 места у Србији, а према подацима 174 њих је у прихватним центрима у Пиротском округу у Димитровграду, Пироту и Белој Паланци.

Можете погледати прилог РТВ Цариброд у вези са овом темом.

 

Повратак на вести